یک راه سریع و آسان برای روح دادن و گرما بخشیدن به فضای خانه استفاده از فرش میباشد. استفاده از فرش در دکوراسیون خانه به ایجاد یک فضای گرم ، صمیمی و دنج کمک میکند.
فرش را از لحاظ سن به فرشهای عتیقه و نو دسته بندی میکنند. یک فرش عتیقه از لحاظ فنی حداقل 100 سال قدمت دارد، گرچه ممکن است یک فرش با قدمت 90 ساله هم فرشی عتیقه محسوب شود. یک فرش با قدمت 40 تا 70 سال فرشی نیمه عتیقه به شمار میآید و آنچنان گرانبها نیست. فرش عتیقه یک سرمایه است بنابراین قبل از خرید باید بدقت آن را بررسی کرد ، زیرا یک فرش عتیقه خوب با گذشت زمان ارزشش بیشتر میشود. فرش از نظر بافت به ماشینی و دستباف تقسیم میشود. فرش اگر درست و متناسب با فضای خانه انتخاب شود جلوه ای خاص به آن میبخشد.
فرش پوستی
فرشهای پوستی بسیار شیک و زیبا هستند. این نوع فرشها شکل و بافت جالبی دارند، بسته به نوع حیوان میتوانند پرزبلند یا پرزکوتاه باشند. اگر بخواهیم دکوراسیونمان ظاهری مدرن و نیزغربی داشته باشد یک فرش با پوست گاو برای این منظور مناسب می باشد. فرشهایی با پوست خرس با سر کامل و دندانهای بزرگ و تیز در قرن نوزده و دوره ویکتوریا استفاده می شده. امروزه برای یافتن چنین فرشی باید به مغازه های سمساری و عتیقه فروشی برویم. در جلوی تخت و شومینه میتوان از فرشی با پوست گوسفند استفاده کرد.
فرش ابوسون
فرشهای ابوسون به صورت تخت بافته میشوند و معمولاً پر نقش و نگار هستند.این نام (ابوسون) برگرفته از شهر ابوسون در مرکز فرانسه است.در قرن هفدهم در این شهر کارگاههای فرشبافی دایر گردید و ابوسون در تولید فرش شهرت فراوانی پیدا کرد. طرح فرشهای ابوسون گلدار است و در این طرحها از عناصر معماری نیز کمک گرفته شده است. فرش ابوسون فرشی تجملی است و رنگهای به کار رفته در آن ملایم و زیبا میباشند. فرشهای ابوسون ظریف هستند و بهتر است در اتاقی استفاده شوند که رفت و آمد زیادی به آنجا صورت نمیگیرد.
فرش بسارابی
فرشهای بسارابی متعلق به منطقه بسارابی در ساحل غربی دریای سیاه میباشند. طرح این فرشها گلدار است و دارای نقوشی بسیار زیبا هستند.رنگهای به کار رفته در این فرشها متنوع و زیبا میباشند. در بافت این فرشها از سبکهای فرانسوی و آسیایی الهام گرفته شده است. فرشهای بسارابی پرز ندارند. نوع پرزدار این فرشها کمیاب است و بسیار گرانبها میباشند. فرشهای بسارابی به اندازه فرشهای ابوسون و ساوونری تجملی نیستند.
فرش قیطانی
فرشهای قیطانی با نوارهای قیطان که از جنس پنبه یا پشم هستند بافته میشوند. این فرشها اغلب بیضی هستند ولی میتوانند به شکل دایره یا مستطیل نیز بافته شوند. فرشهای قیطانی ظاهری ساده و روستایی دارند و امروزه هم با دست و هم با ماشین بافته میشوند. از این فرشها بیشتر در خانه های روستایی استفاده میشود. فرشهای قیطانی جذاب و زبیا هستند و برای استفاده در خانه ای با دکوراسیون ساده و غیرتجملی مناسب میباشند.
فرشهای Flokati
فرشهای Flokati فرشهای محلی دستباف یونانی هستند که از پشم خالص بافته میشوند و اغلب رنگ آنها روشن است. فرش Flokati قرنهاست تولید میشود و در یونان باستان محصول عمده چوپانان بوده. در دهه ی 1970 این فرشها که از پشم گوسفند بافته میشدند شهرت بسیاری داشتند و در سالهای اخیر شاهد ظهور مجدد آنها در دکوراسیونهای مدرن هستیم. فرشهای Flokati پرزهای بلندی دارند و در اصطلاح عامیانه پشمالو هستند. بلندی پزر آنها 7 تا 10 سانتی متر میباشد. این فرشها نسبتاً ارزان هستند و اندازه آنها خیلی بزرگ نیست. از این فرشها میتوان در اتاق خواب یا اتاق نشیمن استفاده کرد و بهتر است بر روی کف چوبی یا پارکت انداخته شود تا جلوه ای زیبا به خانه ببخشد. فرشهای Flokati برای هر دکوراسیونی از سبک مدرن تا سبک مدیترانه ای مناسب میباشند.
گلیم
گلیم نوعی فرش نازک، سبک و بادوام است. گلیم کلمه ای ترکی به معنای تکنیک بافت تخت است. گلیمها معمولاً طرحهای هندسی و رنگارنگ دارند و در هر دکوراسیونی میتوان از آنها استفاده کرد، چه خانه ای روستایی چه خانه ای با دکوراسیون مدرن باشد ولی اغلب در دکوراسیونی به سبک جنوب غربی استفاده میشوند. همچنین میتوان آنها را برای تزئین به دیوار نصب کرد. گلیمها به دلیل رنگهای شادی که دارند فضایی باطراوت و بانشاط در خانه ایجاد میکنند.
فرش قلاب بافی
بافت این فرش بدین صورت است که الیاف پشم را با سوزن بر روی یک پارچه ضخیم میبافند. خاستگاه تولید فرشهای قلاب بافی کشورهای فرانسه، انگلستان و پرتغال میباشد. بافت این فرشها ممکن است ریز یا درشت باشد. امروزه نیز فرشهای قلاب بافی بافته میشوند و میتوان از آنها در اتاق خواب یا اتاق نشیمن استفاده کرد.
فرش پارچه ای
برای درست کردن این فرشها از بومهای نقاشی ضخیم استفاده میکنند. ابتدا بوم را بر روی یک قاب چوبی میکشند، بر روی آن رنگ زیر میزنند سپس روی آن را نقاشی میکنند و در آخر بر روی نقاشی مواد تثبیت کننده میزنند. این نوع فرشها در اوایل قرن 18 در انگلستان و امریکا شهرت بسیاری داشتند. درست کردن این فرشها آسان است. بطوریکه خودتان میتوانید یک فرش با رنگ و طرح دلخواه خودتان درست کنید.
فرش بافته شده از تکه پارچه های کهنه
فرش بافته شده از تکه پارچه های کهنه را از ضایعات پارچه های پشمی و پنبه ای درست می کنند. در اواخر قرن 19 در امریکا مردم عادی که توانایی خرید فرش نداشتند از به هم دوختن تکه پارچه های کهنه برای خود فرش درست میکردند. این فرشها خیلی بزرگ نیستند و اغلب به شکل بیضی یا گرد میباشند و طرح ساده ای دارند. در اوایل قرن بیستم و در دوران جنبش هنر و صنایع دستی، این فرشها شهرت بسیاری داشتند. این فرشها را میتوان در خانه های روستایی، خانه های ساحلی، اتاق کودکان یا در کنار تخت خواب استقاده کرد و فضایی دنج و صمیمی ایجاد کرد. این فرشها برای استفاده در دکوراسیونی به سبک سوئدی یا اسکاندیناوی بسیار مناسب میباشند و به ایجاد فضایی باروح و باطراوت کمک میکنند.
فرش ساوونری
خاستگاه تولید فرش ساوونری کشور فرانسه است. فرش ساوونری در قرن 17 و 18 زینت بخش خانه های اشرافی بود. کارخانه فرش ساوونری در اوایل قرن 17 در یک کارخانه که سابقاً کارگاه صابون سازی بوده دایر شد از این رو نام ساوونری را برای آن برگزیدند که به معنی کارخانه صابون سازی است. فرش ساوونری پرزهای ضخیمی دارد و در اتاقی باید استفاده شود که رفت و آمد زیادی نداشته باشد. فرش ساوونری فرشی تجملی با ظاهری اروپایی است. امروزه فرشهای سبک ساوونری در سراسر دنیا تولید میشوند.
فرش تبتی
فرش تبتی فرشی تجملی با پرزهای ضخیم است که در نپال برای صادرات به غرب بافته میشود. این فرشها با الیاف پشم یا ابریشم یا ترکیبی از هر دو بافته میشوند. برخی نقوش آنها از تصاویر بودایی تبتی الهام گرفته شده است، ولی در اکثر فرشها از طرحهای مدرن و رنگهای زیبا استفاده میکنند تا مورد پسند بازار غرب واقع شوند. فرشهای تبتی به دلیل طرحهای ساده ای که دارند تقریباً برای هر نوع دکوراسیونی مناسب میباشند. فرشهای تبتی از کیفیت بالایی برخوردار بوده و در سالهای اخیر شهرت بیشتری پیدا کردهاند.
فرشهای شرقی
فرش شرقی اصطلاحی است که به فرشهای قفقازی،چینی،هندی،ایرانی و ترکی گفته میشود. این فرشها طرحهای سنتی بی نظیری دارند. غنای طرح و رنگ در این فرشها آنها را به آثار هنری فوق العاده ای تبدیل کرده است. فرشهای شرقی برای استفاده در هر دو سبک دکوراسیون سنتی و مدرن مناسب میباشند و به دلیل دوام بسیار بالایی که دارند میتوان سالهای سال از آنها استفاده کرد. در اینجا به معرفی انواع اصلی فرشهای شرقی میپردازیم:
فرش قفقازی
خاستگاه تولید فرش قفقازی ارمنستان و آذربایجان است. انواع اصلی این فرشها شامل فرشهای قره باغ،قزاقستان،داغستان،کوبا و سوماک میباشد. رنگهای به کار رفته در این فرشها رنگهای اصلی هستند.
فرش چینی
فرشهای چینی به فرش نانگژیا معروفند، زیرا اولین فرشهای چینی در این منطقه بافته شدند. اصولاً تمام فرشهای قدیمی چینی نقوش بودایی یا تائویی دارند که شامل تصاویری از اژدها میباشد. رنگهای عمدهای که در این فرشها استفاده میشود آبی سیر،کرم و زرد است و رنگ آبی تقریباً همیشه در آنها استفاده میشود. نخ به کار رفته در این فرشها ابریشم و پشم است. زمینه فرش با نخهای رنگ روشن بافته میشود و در بافت نقوش از نخهایی با رنگ تیره استفاده میکنند.
فرش هندی
خاستگاه تولید فرش هندی شهرهای آگرا و امریتسار است. انواع دیگر فرش هندی شامل فرشهای کشمیر،لاهور و سریناگار میباشد. اغلب فرشهای هندی در مقایسه با دیگر فرشهای شرقی رنگهای ملایمتر و نقش و نگار کمتری دارند و طرح آنها شبیه به طرح فرشهای ایرانی است.
فرش ایرانی
معروفترین فرشهای ایرانی متعلق به شهرهای تبریز،هریز و سلطان آباد است. فرش تبریز که در شمال غربی ایران واقع گردیده، نسبت به فرشهای ایرانی دیگر شهرت بیشتری دارد و تجملی تر است. فرش هریز طرحهای هندسی دارد و در آن بیشتر از رنگهای قرمز و آبی استفاده میشود. فرش سلطان آباد متعلق به یکی از شهرهای اراک به نام سلطان آباد است. یکی از خصوصیات فرش سلطان آباد این است که پرزهای کوتاهی دارد. انواع دیگر فرش ایرانی فرشهای بختیاری، کرمان، بیجار، فراغان، ساروک، سنه و سراپی میباشد.
فرش ترکی
خاستگاه تولید فرش ترکی شهرهای آناتولیا، حرکه و اوشاک است، که در این میان فرش اوشاک شهرت بیشتری دارد. نقوش این فرشها بزرگ و ساده است. در مجموع فرشهای ترکی زیبا و جذاب هستند.