نور به فضای خانه وسعت و عمق می‌دهد و فضایی خوشایند ایجاد می‌کند. یک نورپردازی خوب و مناسب ایجاد تحرک میکند، رنگهای محیط را تقویت می‌کند و به خانه روح و گرما می‌بخشد. نورپردازی می‌تواند یک گوشه تاریک خانه را روشن کند، یک سقف کوتاه را بلند نشان دهد، زاویه ای تاریک را بپوشاند یا اتاق گرفته و تاریک را روشن کند. انسان همیشه به دنبال تعادل است، از این رو در هیچ محیطی تمایل به نورپردازی بیش از حد زیاد یا بسیار ضعیف ندارد.

وسایل روشنایی می‌توانند خانه را زیبا و جذاب کنند. یکی از راههای ایجاد فضایی راحت و انعطاف پذیر در خانه، استفاده از چند منبع نوری مختلف است. برای این منظور سه نوع نورپردازی وجود دارد. بدین ترتیب که در فضاهای مختلف خانه می‌توانید از نورپردازی ترکیبی محیطی، نور مخصوص کار، و نورپردازی موضعی استفاده کنید. وسایل روشنایی و چراغهایی را انتخاب کنید که به دکوراسیون منزلتان جان ببخشند.

نورپردازی محیطی

نور محیطی یا نور عمومی تنها فضا را روشن می‌کنند. نور محیطی نور اصلی است که دیوارها را روشن می‌کند و فضاهای مختلف خانه و لوازم اصلی را آشکار می‌کند بطوریکه بتوانید به راحتی در محیط رفت و آمد کنید. بطور مثال نور محیطی در اتاق نشیمن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زیرا معمولا بیش از یک نفر این فضا را اشغال می‌کنند. نور زیاد وسایل روشنایی سقفی را می‌توان با نورپردازی عمومی ملایم کرد. نور محیطی می‌تواند مستقیم تابیده شود، از دیوار منعکس شود یا از یک آباژور منتشر شود.

وسیله روشنایی مناسب:

  • چراغهای پایه دار زمینی لایه نازکی از نور را پخش می‌کنند. نور این چراغها رو به بالاست بدین صورت که اول به سقف می‌تابد سپس به پایین منعکس می‌شود.
  • چراغهای سقفی توکار نور بازتابنده دارند.
  • لوسترها شکلها و مدلهای مختلفی دارند و علاوه بر ایجاد روشنایی می‌توانند به عنوان لوازم دکوراتیو استفاده شوند.
  • چراغهای آویز جهت نورشان رو به بالاست و روشنایی ملایمی دارند.
  • چراغهای دیواری  برای فضاهایی که نور کمی  دارند یا برای دیوارهایی که رنگ روغنی دارند و نور را به خوبی منعکس می‌کنند انتخاب مناسبی هستند.

نورپردازی مخصوص کار

شما و خانواده تان برای مطالعه و کار به نور مخصوص کار نیاز دارید. نور مخصوص کار نور متمرکز است که تنها فضای کوچکی که مشغول به کار هستیم را روشن می‌کند. چراغهای مخصوص کار، انواع و سبکهای مختلفی دارند، این چراغها نور مستقیمی دارند و طوری طراحی شده اند که انعطاف پذیر باشند تا بتوان مدل و نورشان را با موقعیتهای مختلف تغییر داد. یک چراغ دیواری پشت مبل نصب کنید تا بتوانید راحت مطالعه کنید یا می‌توانید از چراغ مطالعه رومیزی قابل تنظیم استفاده کنید. در اغلب اتاق خوابها باید یک چراغ کار مناسب در کنار تخت خواب یا در محلی از اتاق که برای مطالعه در نظر گرفته می‌شود و بر روی میزهایی که کار بخصوصی انجام میشود قرار گیرد.

وسیله روشنایی مناسب:

  • چراغهای رومیزی با لامپهای سه جانبه، درجات نورشان قابل تنظیم است. این چراغها در شکلها، اندازه ها و  میزان وات مختلف موجود می‌باشند.
  • چراغهایی که بازوی متحرک دارند، قابل تنظیم هستند بطوریکه می‌توان نور را به جهت دلخواه چرخاند.این چراغها برای قرار دادن کنار تخت خواب بسیار مناسب می‌باشند.
  • چراغهای دیواری مستقیماً روی دیوار نصب می‌شوند و می‌توان به عنوان نور مکمل از آنها استفاده کرد.
  • چراغهای پایه دار بر روی زمین قرار می‌گیرند و برخی انواع آنها طوری طراحی شده اند که ارتفاعشان قابل تنظیم است.
  • چراغهای رومیزی نورشان متمرکز و رو به پایین است و روشنایی زیادی دارند.
  • چراغهایی که برای روشنایی داخل کمد استفاده میشوند ولتاژ کمی دارند و از باتری به عنوان منبع انرژی استفاده می‌کنند.

نورپردازی موضعی

نورهای موضعی به نقطه خاصی تابیده می‌شوند و توجه فرد را به آن نقطه جلب می‌کنند. نورپردازی موضعی نوعی نورپردازی متمرکز است و مکمل نور عمومی است. نورهای موضعی بزرگتر مثل چراغهای وال واشر، نوری ملایم و رنگارنگ دارند؛ نور موضعی دیگر، نورافکنها می‌باشند که می‌توانند بر روی یک اثر هنری خاص تابیده شوند و توجه فرد را به آن جلب کنند یا برای تأکید بر روی دیوار اصلی خانه تابیده شود؛ شمعها نوع دیگری از نور موضعی می‌باشند که حس تحرک ایجاد می‌کنند و سایه هایی چشم نواز بر روی دیوار می‌افکنند. چراغهای موضعی می‌توانند خود، لوازم تزئینی زیبایی باشند. از نورهای  موضعی برای نورپردازی تابلو، کلکسیون یا اشیاء تزئینی استفاده کنید یا می‌توانید آنها را در قفسه های کتابخانه یا یک تاقچه بلند قرار دهید تا با نوری لطیف و ملایم روشن شوند.

وسیله روشنایی مناسب:

  • یک نمونه از چراغهای موضعی برای نشان دادن آثار هنری استفاده می‌شوند. این چراغها ولتاژ پایینی دارند تا انعکاسشان از سطوح به حداقل برسد.
  • چراغهای ریلی را می‌توان برای نشان دادن ریزه کاریهای معماری و اشیاء تزئینی استفاده کرد.
  • شمعدانهای سقفی کوچک می‌توانند به عنوان نور مکمل استفاده شوند.
  • شمعها به فضای خانه روح و گرما و همچنین عطر و رنگ می‌بخشند.
  • چراغ خوابها ولتاژ کمی دارند و نوری کم و ملایم ایجاد می‌کنند که برای خواب یا رفت و آمد در محیط استفاده می‌شوند.
  • آباژورهای کریستالی تابش نور را تغییر می‌دهند و رنگی طلایی به آن می‌دهند.

نورپردازی فضاهای مختلف

هال ، پله ها و راهرو: به اندازه چراغی که می‌خواهید انتخاب کنید دقت کنید. اگر قصد دارید از چراغی بزرگ استفاده کنید که در دید قرار دارد سعی کنید چراغی زیبا و جذاب را برای این منظور انتخاب کنید. پله ها و هال باید از نور عمومی خوبی برخوردار باشند.

نورپردازی راهروی ورودی

اتاق خواب:

نور ملایم در اتاق خواب فضایی آرامشبخش ایجاد می‌کند. محل قرارگیری و همچنین شدت نور بر فضای اتاق تأثیر بسیاری می‌گذارد، به طوریکه می‌تواند فضایی دنج و آرام یا بانشاط و مهیج به وجود آورد. شدت روشنایی نور اتاق کاملاً سلیقه ای است. نور اتاق باید به گونه ای باشد که بتوانید به راحتی به مطالعه یا انجام کارهایتان بپردازید. در وهله اول باید به فکر نور محیطی یا نور عمومی اتاق خواب باشید، یعنی نوری که از چراغهای سقفی و از بالا می‌تابد، برای این منظور میتوان از چراغهای مخفی (که در اکثر خانه های مدرن استفاده می‌شوند) ،چراغهای آویز یا چراغهای تزئینی (که در خانه های قدیمی‌تر به کار می‌روند) استفاده کرد.

نورپردازی اتاق خواب

اتاق نشیمن:

نور مخفی یکی از بهترین انواع نورپردازی عمومی می‌باشد زیرا منبع نور، مخفی است و دیده نمی‌شود. یکی از سریعترین راهها برای ایجاد فضایی مطبوع و خوشایند اجرای یک نورپردازی با طراحی دقیق و زیبا می‌باشد. با به کارگیری منابع نوری مختلف، از جمله نور محیطی مناسب، چراغهای مخصوص کار و چراغهای موضعی متنوع  می‌توان فضایی آرام و دلنشین در اتاق نشیمن ایجاد کرد. چراغهای تک لامپی فضایی صمیمی به وجود می‌آورند.

چراغهای مخصوص کار،چراغهای پایه دار،چراغهای رومیزی و دیواری معمولاً تک لامپی هستند و نورشان حال و هوای اتاق را تغییر می‌دهد. سرپوشهای نیمه شفاف چراغ از جمله سرپوشهایی که از کاغذ پوستی طبیعی، پارچه ابریشمی، کاغذ معمولی یا کتان درست می‌شوند نور ملایمی منتشر می‌کنند؛ سرپوشهای مات و نیمه مات جهت نور را تغییر می‌دهند و نور را به سمت بالا یا پایین می‌تابانند. شمعها برای ایجاد فضایی گرم و آرامشبخش بسیار مفید می‌باشند. شمعهای معطر فضای خانه را آکنده از عطری دلپذیر می‌کنند.

نورپردازی اتاق نشیمن

فضای ناهارخوری:

برای نورپردازی عمومی فضای ناهارخوری می‌توانید از لوستر یا چراغهای آویز استفاده کنید. اندازه لوستری که برای فضای ناهارخوری استفاده می‌کنید بهتر است15 تا 30 سانتیمتر کمتر از عرض میز ناهارخوریتان باشد و ارتفاع سطح میز تا انتهای لوستر یا چراغ آویز باید تقریباً 70 یا 80 سانتیمتر باشد. در کنار چراغهای دیگر، با استفاده از چراغهای وال واشر مخفی می‌توان روشنایی فضا را افزایش داد و آن را بزرگتر نشان داد.

نورپردازی فضای ناهارخوری

آشپزخانه:

در آشپزخانه معمولا از چراغهای فلورسنت تزئینی استفاده می‌شود ولی این چراغها با وجود بازده نوری که دارند، رنگ سفیدی که ساطع می‌کنند، چهره افراد را بی روح نشان می‌دهد. آشپزی نیازمند نور مناسب و کافی است، شما می‌توانید با جایگزین کردن لامپهای رشته ای و هالوژن به جای لامپهای فلورسنت فضایی جذابتر و روشنتر در آشپزخانه خود ایجاد کنید. یک روش عالی برای افزایش نور عمومی آشپزخانه، نصب چراغهای توکار به فاصله 45 سانت از کابینتها در وسط سقف در فضایی به اندازه 7 تا 10 سانتیمتر می‌باشد.

نورپردازی آشپزخانه

 نورپردازی سرویس بهداشتی:

برای یک نورپردازی خوب ابتدا از قسمت روشویی شروع کنید. در کناره ها و بالای آینه از چراغهایی با نور ملایم و شفاف استفاده کنید تا بر روی صورتتان سایه نندازد و روشنایی زننده ای نداشته باشد. اگر می‌خواهید نوری مطلوب و غیرمستقیم داشته باشید از چراغهای سقفی توکار استفاده کنید. برای فضایی بیش از 30 مترمربع  به چند چراغ سقفی توکار یا چراغ تزئینی نیاز دارید.

بسیار مهم است که بدانید از چه نوری و چه نوع چراغی در سرویس بهداشتی استفاده کنید تا با متریال به کار رفته درآنجا بیشترین هارمونی را داشته باشد و نور مطلوبی بر روی صورتتان بیافکند. هدف این است که بتوانید این فضا را با بازی نور، جذاب و زیبا نشان دهید. برای تغییر حال و هوای محیط یا برای تزئین آن، به جای چراغهای ثابت توصیه میشود ازچراغهای پایه دار زمینی، چراغهای رومیزی یا لوسترهایی استفاده کنید که همگی نورهای موضعی داشته باشند. با استفاده از شمعهای استوانه ای،لیوانی و شمعهای معطر، می‌توانید حسی واقعی از یک مکان خصوصی ایجاد کنید.

نورپردازی سرویس بهداشتی

نورپردازی فضای بیرونی:

برای کامل کردن نورپردازی خانه خود چراغهایی با طرح و اندازه مناسب برای فضای بیرونی آن در نظر بگیرید، بطوریکه به منظور تأمین امنیت خانه از نور کافی برخوردار باشند. هنگام نصب چراغ روشنایی دیواری برای ورودی خانه، دقت داشته باشید که فاصله مناسبی نسبت به درب و فضای اطراف آن داشته باشد. چراغهای روشنایی دیواری باید کمی بالای سطح دید نصب شوند، بدین ترتیب که فاصله چراغ تا سطح زمین حدود 160 سانتیمتر باشد. بعد از کامل شدن نصب چراغهای روشنایی دیواری می‌توانید با نصب چراغهایی در بالای نما، پیاده روی خانه را روشن کنید. برای فضاهای وسیع از چراغهای نما در اندازه بزرگ استفاده کنید تا حسی بهتر القا کند.  

نورپردازی ورودی خانه